lauantaina, huhtikuuta 02, 2005

Ensivaikutelmia Japanista

Koko maa, sen kansa ja kulttuuri on lähes käsittämättömän erilaista verrattuna länsimaalaisiin, mutta niinhän sen piti ollakin. Koko ajan oppii uutta tavoista ja kulttuurista ja pää on pyörällä silkasta omaksuttavan tiedon määrästä. Ihmisten kohteliaisuudesta olisi länsimaalaisilla paljon opittavaa.

Japanilaisen puhetta on vaikea ymmärtää pääasiassa kahdesta syystä: se on huomattavasti nopeampaa kuin japanintunnilla käytetty kieli ja puhekielen kohteliaisuusaste on eri mihin on tunneilla tottunut. Kuitenkin ymmärrän puhetta jo huomattavasti enemmän kuin ensimmäisenä päivänä täällä ollessani. Kommunikoinnin notkeaan sujumiseen on kuitenkin vielä pitkä matka.

Tokio oli mielenkintoinen jo pelkän kokonsa takia. Mielettömän siisti kaupunki se myöskin on, (lähes) yhtään roskaa, purukumia tai tupakantumppia ei kaduilla ollut, vaikka roskakoreja olikin hankala löytää.

Kitami on uusi kaupunki ja sen myös huomaa. Kadut ovat mielettömän pitkiä ja suoria ja poikkikadut ovat kohtisuorassa pääkatuihin nähden. Pohjakaava lienee lähes täydellinen ruudukko. Rakentamiseen on rittänyt tilaa on ollut ja sitä on ansiokkaasti käytettykin, kaupunki on erittäin laaja ja korkeita taloja ei juuri, pilvenpiirtäjista puhumattakaan.

Asuntola on olemukseltaan paikallinen Mikontalo, mutta asukkaat ovat mukavia ja yhteishenkeä riittää. Kielen opittuani tulen varmaankin viihtymään täällä. Huoneenkin sain jo asuttavan viihtyisäksi.