torstaina, huhtikuuta 28, 2005

Golden Week

Golden Week, goruden uiiku, on joukko japanilaisia juhlapyhiä. Normaalisti lomaa on 29.4-5.5., mutta tänä vuonna 5. päivä on torstai, joten seuraava perjantaikin on vapaapäivä (yhden päivän viikko olisi aika avuton). Huomenna alkaa siis 10 päivän loma.

Tässä hieman tarkemmin kultaisen viikon juhlapyhistä:

29. huhtikuuta, luonnon päivä, midori no hi
29.4. oli edellisen keisarin, keisari Showan, syntymäpäivä (nykyisen keisarin syntymäpäivä on 23. joulukuuta, mikä on myös pyhäpäivä), mutta hänen kuoltua päivästä tuli kansallinen ympäristön ja luonnon päivä, sillä keisari piti kasveista ja luonnosta. Vuodesta 2007 alkaen 29.4. on nimeltään Showan päivä ja toukokuun 4. päivästä tulee luonnon päivä.

3. toukokuuta, perustuslain päivä, kenpo kinenbi
3.5.1947 otettiin käyttöön uusi, sodanjälkeinen perustuslaki. Tämä päivä on sen muistolle.

4. toukokuuta, "välipäivä", kokumin no kyujitsu
Japanin lain mukaan päivä, joka on kahden (kansallisen) pyhäpäivän välissä on myös kansallinen pyhäpäivä, ellei se ole sunnuntai, jolloin se on vain tavallinen sunnuntai. Vuodesta 2007 alkaen tämä päivä on luonnon päivä.

5. toukokuuta, lastenpäivä, kodomo no hi
Poikien juhlaa (tango no sekku) vietetään lastenpäivänä. Perheet ripustavat karppiviirejä salkoihin ja laittavat esille samurainukkeja toivottamaan pojille terveyttä, voimaa ja menestystä tulevaisuudessa.

Golden Week on yksi niistä ajoista, jolloin lähes koko Japani liikkuu jonnekin. Yleensä kaupungeista mennään maalle tai pienempiin kaupunkeihin, tai vähintäänkin käydään temppelissä, sukulaisten luona tai muuten vain luonnossa kulkemassa. Suosittuja kaukokohteita ovat Hawaiji ja Okinawa.

Koska lomat ovat niitä harvoja päiviä, jolloin kiireiset japanilaiset ehtivät kunnolla käydä ostoksilla ja viettää aikaa perheensä ja tuttaviensa kanssa, ovat kaupat ja ravintolat, Suomesta poiketen, pyhisin auki. Koulut, pankit, postit ja muut julkiset laitokset, sekä tietysti suurin osa yrityksistä on kiinni.