keskiviikkona, kesäkuuta 22, 2005

Kitami - Japanin aurinkoisin kaupunki

Alan vähitellen uskoa, että tuo mainoslause saattaa sittenkin pitää paikkaansa. Viimeiset pari viikkoa täällä on ollut aivan järjettömän hyvät kelit. Aurinko on paistanut aina lähes pilvettömältä taivaalta ja lämpötila on ollut reilusti päälle +20 celciusasteen.

Piti määritellä raja tuohon +20 asteeseen, sillä yhtenä päivänä oli hieman viileämpää. Paikalliset valittelivat kylmyyttä, mutta minusta lämpötila oli silti normaalia suomalaista kesäpäivää korkeampi. Ja olihan se tietysti sitä edeltäneisiin (ja seuranneisiin) päiviin verrattuna absoluuttisesti kylmempi, mutta ei nyt ihan kylmä kuitenkaan.

Japanilaisilla on muuten hassu tapa aina rakennuksesta ulos siirtyessään todeta kulloinenkin ilman lämpötila. Lähes poikkeuksetta nykyään kaikki hokevat atsuita ('kuuma') ulos astuessaan, kun vielä keväällä se oli aina samui ('kylmä'). Minkäänlaista siirtymävaihetta en huomannut, vaan samuista siirryttiin suoraan atsuihin (ja tuon yhden päivän kohdalla hetkeksi takaisin samuihin).

Eilen oli erityisen kuuma, varmasti helposti päälle 30 astetta. Hiki tuli pelkästä kävelystä ja takapuoli hikosi aina, kun istui tuolissa viittä minuuttia pidempään. Tietysti eilen minulla oli myös liikuntaa. Ensin puolitoista tuntia lentopalloa ja sitten puolitoista tuntia jalkapalloa. Vaikka joinkin mielestäni tarpeeksi, oli liikuntaa seuranneen yhdistetyn Geo- ja kauppareissun jälkeen niin totaalisen voimaton olo, että en pystynyt muuta tekemään kuin katsomaan elokuvia. Japania olisi tehnyt mieli opiskella, mutta keskittymiskyky ei yksinkertaisesti riittänyt.

Vielä illalla yhdeksän aikaan tuli hiki, kun pelkästään viikkasin puhtaita vaatteita kaappiin. Ja vaikka minulla ikkuna onkin auki nykyään oikeastaan yötäpäivää, oli eilen illalla kovin vaikea saada unta, todennäköisesti kuumuuden takia.

Tässä jokunen päivä sitten oli muuten kuulemma Abashirissa +35 astetta lämmintä, lämpimämpää kuin vaikka Okinawalla.

Ja enhän minä en valita, tämmöinen sen kesän kuuluisikin olla. (Milloinkahan se sadekausi mahtaa alkaa..)

Kommentit:

22 kesäkuuta, 2005 07:13
Blogger Ephief sanoi...

Kuulin juuri, että tämän päivän virallinen lämpötila on +31 astetta ja äsken, kun kävelin takaisin laboratoriolle, ulkona tihkutti. Ehkä se tästä vähitellen sateisemmaksi muuttuu.

 
22 kesäkuuta, 2005 09:05
Anonymous Anonyymi sanoi...

Mahtaa olla kosteaa, jos ensin on ~30 astetta ja sitten alkaa sataa?

 
22 kesäkuuta, 2005 10:43
Blogger Ephief sanoi...

Vähän sitäkin juu..

 
22 kesäkuuta, 2005 11:19
Blogger Ainu sanoi...

Konvektiosateet (ainut mikä mieleeni on jäänyt koulun maantiedosta, mutta ei - orografisia ovat merenpuoleisen vuorenrinteen sateet)

Meidän japaninopettaja totesi ulkoilman lämpötilan aina tullessaan tunnille. Atsui ei koskaan. Samui useasti. Atatakai (eikös lämmin mene noin) kerran.

 
22 kesäkuuta, 2005 20:48
Anonymous Anonyymi sanoi...

Ainu, niinpä muuten sanoikin. En ajatellutkaan. Ehkä on kyllä ymmärrettävää, ettei hän sanonut suunnilleen koskaan "atatakai", kun oli talvi... :) "Totemo samui" sen sijaan oli aika yleinen kommentti.

 
23 kesäkuuta, 2005 07:01
Blogger Ephief sanoi...

Tänään: +32.

Ja kuulin, ettei täällä mitään oikeaa sadekautta edes ole. Hö.

 
23 kesäkuuta, 2005 12:34
Blogger Ainu sanoi...

Jep. Tein joskus lukiossa esitelmää Ainuista ja Hokkaidosta. Siellä ei tosiaan ole ihan samanlainen ilmasto kuin muualla Japanissa - eikä sadekautta.

 
06 heinäkuuta, 2005 13:02
Anonymous Anonyymi sanoi...

Tosiaan, lämpötila on täällä suosittu täytepuheenaihe.

Monesti ulos astuttaessa kuulee yllä mainittuja sanoja, lausumistapa on jostain syystä riipaiseva "atsyi" tai "samyi", y:den määrä sanassa vaihtelee riippuen siitä kuinka kylmä/kuuma on.

 

Lähetä kommentti

<< Alkuun