torstaina, kesäkuuta 16, 2005

Terveysvaikutteet

Tämän viikon alussa koin jälleen kerran nyt-perkele-alan-laihduttamaan-elämyksen ja kävin ostamassa kaupasta kasan vihanneksia. Tiedän, eivät moiset elämykset ennenkään ole minkäänlaisiin tuloksiin johtaneet, mutta itseään on niin helppo huijata.

Tällä viikolla kävin myös jälleen vaa'assa. Koulun ruokalan rakennuksessa on terveydenhoitajan vastaanotto ja siellä aulassa on painon/pituuden/rasvaprosentinmittauslaite, jota saa ilmaiseksi käyttää (on siellä verenpaineenmittauslaitekin, mutta en sitä ole vielä käyttänyt). Vaihtokauden alussa mittasin painokseni heti ruokailun jälkeen 99,9 kiloa, mikä jo silloin tarkoitti parin kilon painonpudotusta. Nyt painoni oli 95,3 kiloa, joten olin reilussa parissa kuukaudessa pudottanut painoa viisi kiloa pelkällä ruokavalion muutoksella, sillä en taatusti täällä ole liikkunut sen enempää kuin Suomessakaan.

Tässäpä olikin sitten pohjustukset päivän aiheeseen..

Japanin historian ja kulttuurin luennoilla käsiteltiin tänään terveyttä. Opettaja näytti lyhyesti muutaman kalvollisen paikallisia, luonnossa tuikitavallisia rohtoja ja alkoi sitten kertoilla japanilaisten terveydentilan kehityksestä viime vuosikymmeninä.

Vertailukohtana käytettiin Yhdysvaltalaisia ja Hawaijin japanilaisia, joilla aivan luonnollisista syistä on kahden kultuurin puoliväliin sijoittuva elinympäristö. Japanissa kuolee tänään suurin osa (terveydellisiin syihin kuolleista) syöpään. Kolesteroliin kuolleiden osuus on tasaisessa nousussa. Yhdysvalloissa puolestaan kolesteroliin kuolleiden osuus laskee koko ajan (tai ainakin teki niin vielä 4 vuotta sitten tehtyjen tilastojen mukaan).

Hawaijilaiset olivat aina yhdysvaltalaisten ja japanilaisten puolivälissä. Muutoksia opettaja selitti sillä, että viime vuosina japanilaiset ovat syöneet enenevissä määrin (naudan)lihaa ja vastaavasti Yhdysvalloissa (naudan)lihaa syödään entistä vähemmän. Tiedä sitten.

Tänään minä myös tietenkin sain kutsin yakinikuun. Huoleni aivoihin hiljalleen hiipivästä verisuonitulpasta haihtuivat kuitenkin ensimmäisen nielemäni lihapalan myötä, joten vietin lopulta varsin mukavan illan, ainakin jos ei oteta huomioon sitä, että ymmärsin kulloisestakin puheenaiheesta ainoastaan otsikon.

Ja ovat nämä japanilaiset viimein jotain minustakin oppineet; kun aloimme raivaamaan tavaroita, löytyi alueelta N kappaletta erinäisiä määriä olutta sisältäneitä tölkkejä.

"Sazuka Atte desu nee." eli "Luonnollisesti Atte [ne juo], eikö?"

Kommentit:

16 kesäkuuta, 2005 21:20
Blogger Ainu sanoi...

Kuinka pitkä sinä olet?

 
16 kesäkuuta, 2005 22:19
Blogger Ephief sanoi...

Viimeisin mittaustulos väittää, että olisin 185,5 cm pitkä.

 
17 kesäkuuta, 2005 01:49
Anonymous Anonyymi sanoi...

Hello,my name is Masa (japanese boy) I live in Tokyo and I write my private topic and about Japan in my weblog in english,german and italian. I've been to Helsinki once. But I can't read and speak finnish sentences.
http://blog.goo.ne.jp/stammibene2003/

If you want,pls see my blog! Bye!

 
17 kesäkuuta, 2005 22:27
Blogger Ainu sanoi...

No, Atte, olet tosi komea ja pitkä!!

;)
Nostaako tämä itsearvostustasi? Olenko minä tarpeeksi cool kehumaan?

 
18 kesäkuuta, 2005 13:12
Blogger Ephief sanoi...

Nostaa, kiitos. :)

Ja ehdottomasti olet!

 
06 heinäkuuta, 2005 12:46
Anonymous Anonyymi sanoi...

Tuon "sasuga":n sävy on siis ehdottomasti positiivinen, ja jopa ihaileva =P

 

Lähetä kommentti

<< Alkuun