perjantaina, heinäkuuta 22, 2005

Kioton kuumuus ja tungos

Perjantai 15.7.

Julia oli varannut meille paikat englanninkieliselle kierrokselle Kioton Keisarilliseen palatsiin. Matkalla palatsipuistoon söimme aamupalaa läheisessä pikaruokapaikassa, jossa ruoka-annos ostetaan automaatista ja saatu lippu vaihdetaan sitten tiskillä vastaavaan annokseen. Hyvää ja halpaa.

Jo matkalla palatsin alueelle alkoi käydä selväksi, että tästäkään päivästä ei mitenkään erityisen viileä tulisi. Lisäksi itse kierroksen aikana ei edes voinut ostaa lisää juomaa, joten jouduin hyödyntämään vähäisiä varjopaikkoja kovin tarkkaan. Nestevajauksen huomasi selkeästi pääkivusta ja huimauksesta. Heti nestetasapainon palauduttua olo parani huomattavasti.

Itse kierros oli taattua japanilaista valmismatkakulttuuria. "Yhteenkään rakennukseen ette pääse sisälle, mutta koska pääporttia restauroidaan, pääsette katsomaan päärakennusta tavallista lähempää. Eikö olekin hienoa? Tämä talo rakennettiin vuonna blaa blaa ja siellä säilytettiin ennen keisarin kalleimpia aarteita. Eikä sekään haittaa, että ette pääse sisälle katsomaan, koska eihän siellä tietenkään enää mitään ole, keisari kun majailee nykyään Tokiossa, hehe." Suurinpiirtein tuon verran jaksoin esittelijän puhetta kuunnella.

Tuntui kuitenkin oudolta olla niinkin suuressa gaijin-laumassa (gaijin = gaikokujin, ulkomaalainen) melkein tunnin ajan. Mahtaa tuntua oudolta palata Suomeen, jossa suurin osa on gaijineita.

Vaikka kuuma olikin, jatkoimme silti suunnitellulla reitillä kohti Heian-pyhättöä. Aivan sen tuntumasta löysimme Kyoto Handicraft Centerin, joka on monikerroksinen tavaratalo täynnä kaikenlaisia matkamuistoja ja muita japanilaisia tuotteita. Yllätyksemme tuotteiden laatu oli kuitenkin jopa erittäin hyvä ja hintakaan ei päätä huimannut, joten reilun tunnin siellä sitten lopulta ostoksia teimme.

Sitten se Heian Shrine, joka ei kyllä jaksanut kiinnostaa juuri yhtään, vastaavaa rakennuskompleksia on saanut ihailla jo niin monessa paikassa. Puutarhakierroksenkin jätimme väliin kuumuuden ja 500 jenin hinnan takia. Tuon lähes vakioksi muodostuneen hinnan olimme jo maksaneet edellisiin kohteisiin ja nähtäviä kohteita oli toinen mokoma vielä jäljellä.

Päivän koettelevin urakka oli kävely Heian-pyhätöstä Kyomizu-deraan paahtavassa auringonpaisteessa. Onneksi matkalla oli siellä täällä kauppoja ja mm. Shoreninin temppeli, jotka tarjosivat edes jonkinlaista varjoa ja taukoa vaellukseen. Juomaa soljui kurkustani alas jälleen kovin paljon muuttuen kehossani hieksi ja tulvien sitten ihohuokosista vapauteen.

Kyomizu-derasta oli varsin komeat näköalat, vaikka pienehkö usva ja vastavalo hieman näkyvyyttä haittasivatkin. Temppeli lienee saanut nimensä temppelin alueella olevasta lähteestä, jonka vettä pidetään pyhänä. En jaksanut kuitenkaan jonotella, vaan tyydyin pullotettuihin ja epäpyhiin tuotteisiin.

Kyomizu-dera oli päivän viimeinen suunniteltu turistikohde ja sen nähtyämme meillä oli vielä parisen tuntia aikaa ennen kuin meidän tuli tavata Julian japanilainen kaverinkaveri Kioton rautatieasemalla. Matkalla asemalle kävimme kahvilla, saimme pikkuleivät kaupanpäälle.

Kioton asema on (ainakin) Japanin isoin rautatieasema. Nähtävää riittää yhdessätoista maanpäällisessä ja parissa maanalaisessa kerroksessa ja pelkästään matka rullaportailla katon näköalatasanteelle kesti yli viisi minuuttia. Näköalatasanteella oli myös pieni ja viihtyisä nurmialue, jolla hetken aikaa ehdimme jopa makoilla. Tarkkana piti vain olla, ettei olisi nukahtanut.

Kahdeksalta tapasimme Yuko-sanin ja hänen johdollaan siirryimme metrolla pari asemanväliä pohjoisemmaksi. Sinä viikonloppuna oli keskustassa Kioton isoin matsuri sen kyllä huomasi, ihmisiä oli aivan järjettömän paljon (10,8MB). Tungoksessa ei kauaa viihtynyt, vaan aloimme etsiä ruokapaikkaa. Okonomiyakia tarjoavan ravintolan löytäminen ei kuitenkaan ollut niin yksioikoista, vaan oppaamme joutui kysymään reittiä useaan otteeseen sekä kavereilta puhelimitse että muilta ihmisiltä kadulla.

Ravintola kuitenkin löytyi ja ruokakin oli oikein herkullista. Okonomiyaki on eräänlaista pannukakkua, jonka sisältönä voi olla vaikkapa nuudeleita tai riisiä höystettynä mustekalalla ja vihanneksilla. Maistuu paremmalta kuin miltä kuulostaa.

Sitten olikin jälleen aika painua suihkun kautta yöpuulle. Hyvästelimme oppaamme ja kävelimme hostellille.

Kommentit:

22 heinäkuuta, 2005 14:48
Anonymous Anonyymi sanoi...

Kerro Kioton hintatasosta. Aamiaiset, lounaat, illalliset? Sisäänpääsymaksut? Mikä on hyvä ryokan? Spivan matkan päässä puistoista? Siisti? Paras hinta/laatusuhde?
Jos ei ole tietoa niin ok. Suunnittelen vain Kioton matkaa, tutustumista puutarhoihin.

ruu

 
24 heinäkuuta, 2005 09:11
Blogger Ephief sanoi...

Suunnittelin kertovani matkavinkkejä tarkemmin sitten reissun päätyttyä, mutta tässäpä nyt pikaisesti.

Kioton hintataso on yleisesti ottaen varmaankin alhaisempi kuin Tokion, mutta kuten aina tämmöisissä tapauksissa, se riippuu ihan siitä miten ja missä syö, esimerkiksi.

500 jenillä saa Kiotosta(kin) ihan kelvollisen ruoan, mihin kellonaikaan vain.

Aamiaista söimme yleensä jo tuossa mainitussa pikaruokapaikassa, jonka nimeä en edes tiedä, kun en tullut koskaan sitä katsoneeksi. Moiset paikat tunnistaa enemmänkin ulkonäöltä. (Mika ehkä osaa kertoa paikan nimenkin.)

Ainakin yhden vastaavan ravintolaketjun tiedän, se on Yoshinoya. Liikkeet on helppo tunnistaa oranssitaustaisesta kyltistä, jossa lukee ihan romanjein tuo ketjun nimi. Näissä paikoissa voi siis halvalla syödä vaikka päivän jokaisen ruoan, yleensä ovat auki aamusta iltaan tai jopa kellon ympäri.

Lounasta emme syöneet, ehkä lähinnä kuumuuden takia, ja illallinen oli milloin missäkin. 1000 jenillä saa jo okonomiyakia varsin laadukkaassa ravintolassa.

Turistikohteiden sisäänpääsymaksut ovat yleensä noin 500 jeniä, joskus hieman alle. Keisarillisen palatsin kierros oli ilmainen, mutta vaati ennakkoilmoittautumisen. Emme käyneet Kiotossa kuin temppeleissä, mutta Tokion kokemuksen mukaan (ainakin isommissa) museoissa on yleensä kaksi osaa, toinen on pysyvä näyttely, joka on halpa/ilmainen ja toinen on vaihtuva ja kalliimpi.

Me yövyimme ihan perinteisessä hostellissa, joten en osaa ryokaneista (perinteinen japanilainen majoitus tatamimattoineen ja kylpyineen) sanoa. Meidän hostellimme, Kyoto Cheapest Inn, oli meille oikeastaan täydellinen, sillä saimme neljästään oman huoneen, jossa oli vessa, suihku sekä ilmastointi ja hintakin oli vain noin 3000 jeniä/henkilö/yö. Yksin reissaavalle ja hostelleihin tottumattomalle voivat yhteismajoituksen melu- ja muut haitat olla kuitenkin vaikeita sulattaa.

Hostellimme oli aivan Nijon linnan (löytyy varmasti jokaisesta Kiotoa kuvaavasta kartasta) pohjoispuolella, eli ainakin meille sopivasti kävelymatkan (1-6 km) päässä kaikista tärkeistä kohteista. Huoneemme oli siisti ja hostellin muutkin tilat melko hyvässä kunnossa.

Kioton keskustassa on Tokioon verrattuna vähemmän varsinaisia puistoja, mutta toisaalta sitten melko pian keskustan ulkopuolelta alkaa metsäinen vuoristo. Jokaisessa temppelissä (joita Kiotossa on noin 1600) melkein sitten onkin oma pieni puutarhansa.

Koskapa en muualla ole Kiotossa majoittunut, niin en muista paikoista oikein osaa mitään sanoa. Tietoja ja arvosteluja löytyy esimerkiksi hostellivarausjärjestelmien (esim. http://www.hostels.com/) sivuilta.

Toivottavasti tämä edes vähän auttoi, kysy toki vielä, jos jotain jäi epäselväksi tai muuta kysyttävää ilmaantuu.

 
24 heinäkuuta, 2005 10:07
Anonymous Anonyymi sanoi...

Jep, hyvä kuulla. Paljon jaksoitkin listata. Japanissa ennen käymättömälle ovat etukäteispelottelut hintatasosta aika huimia. Miten on mennyt kuukausipalkka illalliseen jne. Hehheh. Mutta vähitellen, nyt asioita tutkittuani, alkaa vaikuttaa siltä, että matkabudjetti ei ehkä suunnitelmaa kaada.
Jossakin vaiheessa....

Kioto on se kiinnostavin. Olen nähnyt kuvia syksyisistä puistoista, varmaankin ovat noita mainitsemiasi temppelien puistoja. Zen Gardens.

Kiitoksin
Ruu

 

Lähetä kommentti

<< Alkuun