keskiviikkona, heinäkuuta 27, 2005

Byrokratiaa

Kitamin kaupungilta on tässä kuukausien aikana tipahdellut tasaiseen tahtiin kirjeitä, joiden sisällöstä minulla ei ole ollut pienintäkään käsitystä. Viimeisimpänä tuli jonkin sortin lasku. Mika sitten kysyi Michikolta, että mikä se oikein on ja pienen selvittelyn jälkeen selvisi, että se on lasku niille ulkomaalaisille, jotka ovat maassa yli puoli vuotta.

Ilmeisesti olimme, luonnollisesti sitä tiedostamatta, ilmoittaneet muukalaisiksi rekisteröitymisen yhteydessä olevamme maassa vuoden. Olimme vain täyttäneet rekisteröitymislomakkeen meille annettujen (huonojen) englanninkielisten ohjeiden mukaan ja "sattumalta" meidän oletettu maastapoistumisaika oli sama, kuin viisumeissamme oleva viimeinen voimassaolopäivä. Kaikki tulleet kirjeet liittyivät tavalla tai toisella siihen, että kaupunki on koko ajan olettanut meidän olevan täällä vuoden.

Tänään kävimme sitten Michikon kanssa kaupungintalolla istumassa puoli tuntia samalla, kun joku setä säntäili sinne ja tänne selvitellen asiaa. Lopputuloksena tietomme sitten ilmeisesti oikaistiin ja meiltä otettiin sairaalakortit pois.

On se vaan kumma miten täällä oletetaan, että kaikki osaavat japania täydellisesti (vaikka japanilaiset itsekään eivät osaa kaikkia virallisia tekstejä lukea) ja moiset, jotensakin tärkeät paperit lähetetään ulkomaalaisille vain japaninkielisinä.

Kommentit:

27 heinäkuuta, 2005 10:56
Anonymous Anonyymi sanoi...

Olen just miettinyt, että pitäis opetella japanin kieli aika hyvin, ennen moiseen maahan matkaamista. Siis jos sellainen koskaan tulisi kyseeseen. Kuulemma aika tuskaa yrittää pärjätä pidemmän päälle pelkällä lontoolla...

 
28 heinäkuuta, 2005 09:48
Blogger Ephief sanoi...

Totta, että ei täällä välttämättä tahtoisi koko elämäänsä pelkällä englannilla yrittää pärjätä. Toisaalta sitten taas täällä, kuten monessa muussakin maassa, pärjää jo alkeellisella kielitaidolla tyhjää paremmin.

Japanilainen saattaa olettaa ulkomaalaisen puhuvan täydellistä japania, jos hän sattuu arigatoon lisäksi jonkun muun japaninkielisen sanan sanomaan, mutta jälleen toisaalta täältä löytyy auttamishalukkuutta ja kärsivällisyyttä keskivertomaita enemmän.

 
28 heinäkuuta, 2005 10:48
Anonymous Anonyymi sanoi...

Ai, se kuulostaakin yllättävältä. Toisaalta voihan olla, että toi liittyy siihen, että japanilaiset ovat yleensä naamakkain niin kovin kohteliaita. Vaikka sitten takana päin nauraisivatkin.

 
28 heinäkuuta, 2005 19:10
Blogger /mek sanoi...

Itse en osaa hämmästyä jos johonkin maahan asumaan rekisteröityneiden oletetaan osaavan sen maan kieltä.

Se maksu lienee paikallinen sairasvakuutusmaksu, jota siis peritään pieni summa niiltäkin jotka eivät ole töissä. Sen kelakortin kanssa olisi sitten kyllä saanut terveydenhuollon ja hammaslääkärinkin todella edullisesti.

 
02 elokuuta, 2005 17:19
Blogger Ephief sanoi...

Kyllä minä jotenkin oletin, että peruspalvelut voisi saada MYÖS englanniksi, mutta ei näemmä sitten. Onko se sitten vain suomalainen erikoisuus, että lomakkeet ja muut tärkeät paperit saa tarvittaessa englannksikin? Vai olenko siinäkin väärässä, saako niitä edes?

Ja en minä tännä oikeastaan sinällään asumaan mielestäni rekisteröitynyt, vaan vain vierailen maassa statuksella "yliopisto-opiskelija". Vierailuaikanikin on vain reilu 5 kuukautta, vaikka sen oletettiinkin olevan vuoden mittainen.

 

Lähetä kommentti

<< Alkuun